

בפוסט האחרון יצאתי ללמוד מה הכתיבה עושה למוח שלנו, אבל האם באמת קיים הבדל בין כתיבה ביד וכתיבה במקלדת?
- מחקרים מראים שכאשר אנחנו כותבים ביד (לעומת כתיבה במקלדת), יותר אזורים במוח מופעלים. אחת הסיבות לכך, עפ"י החוקרים, היא שכאשר אנחנו כותבים ביד, יש לנו הרבה יותר דברים לתכנן – הקשורים גם לנראות ולצורה (מה שלא קורה על גבי המחשב).
- המחקרים גם מראים שבכתיבה ביד מיוצרים יותר רעיונות מאשר בכתיבה במקלדת. אז אולי האינטואיציה שלי לא אכזבה גם הפעם כשבחרתי לכתוב ביד בפעמים הדורשות ממני יצירתיות? עוד על המחקרים, כאן.
- במחקר שנעשה בקרב סטודנטים, והשווה בין סיכומי שיעור שנעשו על גבי לפטופים לעומת מחברות, אפשר לראות ממצאים מעניינים. מצד אחד, הסטודנטים שהקלידו נהגו לסכם יותר, ויותר במילים של המרצים. אלו שכתבו ביד, לעומתם, נאלצו לבחור מה לרשום (מסתבר שכתיבה ביד איטית יותר), ולכן היו צריכים גם לעבד את מה שהם שמעו ולהחליט מה לרשום – הם בעצם נאלצו לברור מה חשוב יותר לרשום. אלו למעשה למדו טוב יותר, זכרו יותר, ותוצאות המבחנים שלהם היו גבוהות יותר.

- כתיבה ביד מערבת יותר חושים ומאלצת אותנו לקבל פידבק תמידי – אנחנו לא רק מרגישים את הפעולה של הכתיבה, אלא גם מבחינים בתוצאה שלה על הנייר, משפרים תוך כדי, וכך מחויבים להשתמש ביותר חושים כדי להמשיך לכתוב.
- כשאנחנו מקלידים, אנחנו מבצעים מיד עריכה, ולכן אין לנו למעשה שום היסטוריה של המחשבות הראשוניות שלנו. בכתב יד לעומת זאת, הכל עדיין נמצא שם. אנחנו חושבים שוב ושוב אם למחוק (לטוב ולרע), לערוך, לשנות. אין ספק שהיד על המקלדת קלה יותר. לא תמיד זה לטובה. עוד על כך, כאן.
- מסתבר שכתיבה ביד טובה יותר לזיכרון מאשר הקלדה. בניסוי שנערך נמצא כי משתתפות שרשמו מילים ביד זכרו אותם טוב יותר מאשר אלו שהקלידו אותם במקלדת. תיאור ותוצאות הניסוי, כאן.
- ד"ר מרק סייפר, גרפולוג ומומחה לכתב יד, טוען שלכתיבה יש יכולת מרגיעה. לטענתו, כתיבת משפט מנחם או מרגיע כמה פעמים, יכולה לסייע בהורדת המתח. אני בטוחה שדפי הבוקר שלי עושים זאת עבורי.

לגמרי איתך . אוהבת לכתוב ביד את דפי הבוקר. וגם בהרצאות בכתב יד גם אם לא תסכלת שוב- פשוט כי הכתיבה עוזרת לי לעבד את החומר ויותר סכוי שאזכור.
כותבת במחשב כשצריכה לתת הצעה מסודרת
או מכינה הרצאה- יכולה לסדר ולערוך ולקרא שוב בצורה ברורה-עוזר לי לזכור את החומר.
כך גם לעיתים מכינה מצגות-לא תמיד משתמשת בהן בסוף-אך הכנתן מסיעת לי בעיבוד החומר וזכירתו
בול כמוני 🙂 שמחה לשמוע!
געגועי לדף ועט… אני מרגיש שהמקלדת הרסה לי המון מיומנויות חשיבה, ועדיין אני כותב כמעט רק על מקלדת.
לפעמים, כשאני רוצה לקבל השראה, אני חוזר לי לאיטי בשקט בשקט לדף ולעט, והמוח שלי חוזר לאט לאט למקום..
נשמע שמצאת גם אתה את האיזון הנכון בין המקלדת לעט ודף… וגם אני מתגעגעת לזה 🙂
מעניין!!
איפה אפשר ללמוד הקלדה נכונה/עוורת? איך עושים את המעבר מכתיבה ידנית לכתיבה בהקלדה? מכירות קורס או כיוון בנושא?
תודה. נירה, מרפאה בעיסוק
הי נירה, תודה! אני לא מכירה קורסים כאלה, אבל בטוחה שיש.
גיל בוק טוב, הנושא שכתבת עליו מאוד מעניין אותי מאחר ויש לי ניוון שריר ביד ולכן אני עברתי לכתוב במקלדת. בנוסף, אני לומדת קורס של סוגיות למידה והנושא בחרתי הוא השפעת כתיבה ביד לעומת הקלדה ואופן החשיבה שלנו ואשמח לדעת אם יש לך עוד מחקרים בנושא כדי שאקרא עליהם. תודה רבה
הי נעמי, אני שמחה לשמוע! פרט לאלה שצירפתי לא נתקלתי במחקרים נוספים. אבל אם אראה, אשמח ליידע אותך…